met geroosterde tomaten
Ricottataart met geroosterde tomaten
Dit overheerlijke en gemakkelijke recept met zelfgekweekte kruiden van van Rooijen Foodsolutions is ideaal als lunch, hartig tussendoortje, bij de borrel of als antipasto.
Ingrediënten
- 500 gram ricotta
- 2 eieren
- 200 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel tijm
- 1 eetlepel oregano
- Rasp van 1 biologische citroen
- Extra vergine olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 8 Italiaanse tomaten (in kleine stukjes)
- 1 eetlepel balsamico
- Suiker
- Basilicum
- Rucola
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm goed in of bekleed hem met bakpapier. Wil je iedereen zijn eigen ricottataartje geven? Maak hem dan in een aantal kleine springvormen of in kleine stoofpotjes. Vet ook deze goed in met boter of olijfolie.
- Klop de ricotta in een schaal met de eieren, de Parmezaanse kaas, de tijm, de oregano, het citroenrasp en wat zout en peper tot een luchtige massa. Schep het ricottamengsel in de bakvorm en bak de taart in circa 45 minuten gaar. Laat goed afkoelen.
- Verwarm dan een beetje olijfolie in een koekenpan. Bak de fijngehakte teentjes knoflook even aan en voeg dan de stukjes tomaat toe. Bak een paar minuten mee. Haal de pan van het vuur en breng de tomaten op smaak met de balsamico en een snufje suiker, wat gescheurde blaadjes basilicum, peper en zout.
- Plaats de ricottataart op een mooie schaal of een grote houten plank. Schep het tomatenmengsel eroverheen en garneer met rucola en verse basilicum. Serveer met focaccia of Toscaans brood.